TV, Video & radio

Östersjöseminarium - Kemikalier i vår havsmiljö

För tredje året i rad hölls Initiativet Hållbara Havs östersjöseminarium på Kastellholmen i Stockholm. Temat för året var kemikalier i vår havsmiljö med särskilt fokus på läkemedelsrester. Forskare från MistraPharma presenterade kunskapsblocket ”Kemikalier i Havsmiljön – tillsammans hittar vi lösningar.”

Se samtliga presentationer på någon av länkarna nedan. 
Seminariet på SVTplay  
Föredragen på Hållbara Havs hemsida

   

Intervju i P1

Den som köper morötter och ägg kan välja ekologiskt men behöver man huvudvärkstabletter eller nässpray är det så gott som omöjligt att hitta ett miljövänligt alternativ. Varför finns det ingen miljömärkning av läkemedel?

Björn Häger, P1 Plånboken, intervjuar Bengt Mattsson, ordförande LIF:s miljökommitté och ledamot i MistraPharmas styrelse, Inger Näsman, kvalitetschef Kronans Droghandel och med i MistraPharmas referensgrupp samt Jokaim Larsson, Göteborgs universitet och projektledare i MistraPharma.


Lyssna på inslaget här.
 

TEDx-lecture with Joakim Larsson: Our Drugs in their Water

Where do the drugs we use come from, and what happens with the waste from their production? A daunting journey from Sweden to India and the pollution of active substances affecting the environment in so many ways.

 

See the whole lecture here.

 

 


 

 

 

Cecilia berg intervjuad i tv4 news vetenskap

Tv4 News Vetenskap är ett svenskt vetenskapsmagasin från 2012 som syftar till ta upp de senaste forskningsnyheterna och ge en inblick i vetenskapsmäns vardag.

 

I ett av de första programmen får vi följa med forskaren Cecilia Berg från MistraPharma. Hon tittar på hur miljögifter påverkar vilda djur och studerar bland annat grodor och deras känslighet för ämnen som stör hormonbalansen.

 

Se hela programmet här (tid 16.10)

 

 

Förläsning med Joakim Larsson på antibiotikaforum

Socialstyrelsen och Jordbruksverket arrangerade den 16 november 2012, i samverkan med berörda myndigheter, ett forum för utbyte av information och kunskap för aktörerna i arbetet mot antibiotikaresistens och vårdrelaterade infektioner.

 

Joakim Larsson, forskare inom MistraPharma, föreläste om antibiotika och antibiotikaresistens i den yttre miljön.

 

Se hela föreläsningen här (Antibiotikaforum 2012, eftermiddag del 1).

 

 

Jerker Fick intervjuad i Vetandets värld

Forskaren Jerker Fick i MistraPharma intervjuas kring en studie där man har letat efter läkemedelsrester i fiskar utanför tre svenska reningsverk.

 

Lyssna på hela inslaget här.